Wie is de BoterBrigade?

Leer de BoterBrigade wat beter kennen! Een streepje geschiedenisDe acteurs

Een streepje geschiedenis

Hun gezamelijk pad begon toen de bliksem op een boom insloeg en er een tak afbrak die een raam van een nabijgelegen huis verpulverde.

Honderden stukjes glas zagen wind  en regen verloren boombladen het huis schijnbaar doelloos in waaien.

Zo’n moment.

Alle betrokkenen raakten door elkaar geïnspireerd en niets was nadien nog hetzelfde.

Ann, Filip en Bill kruisten elkaar voor ‘t eerst in 2006 bij de Belgische Improvisatie Liga. Hun gedeelde liefde voor impro, humor en verhaal en hun gelijkgestemde visies leidden tot een intense vriendschap. Uiteindelijk besloten ze samen een project uit de grond te stampen: De BoterBrigade

De BoterBrigadiers

Ann Claes

Ann Claes

 • °1981
 • Gebeten door impro sinds 2004
 • Improviseert sinds 2006 ook bij Belgische Improvisatie Liga
 • Studeerde Sociaal Agogiek, en nadien Theaterregie aan de Toneelacademie van Maastricht
 • Freelance actrice

Zij is het woud aan de grens van onze dagelijkse beleving.  De stap in het onbekende, de overgang naar het dieper voelen. Ze is emotie en instinct. De chaos van de wilde begroeiïng in het bos van onze verbeelding. Zij is onze duistere kantjes.

Haar eigen verbeeldingskracht kronkelt zich tussen de scheuren van onze gebouwen, bestuift de lucht die we ademen en weerspiegelt de ingewortelde angsten en twijfels en tegelijk de onbegrensde eigenheid en verscheidenheid van het leven en van ieders eigen innerlijkheid.

Met schitterende chaos in het hart en een wildgroei aan talent in het bloed, en de vertakkingen van een unieke levenswandel, zoekt zij de mens, de wereld, de natuur te bezaaien met theater, humor en liefde voor verhalen.

Door haar wilskracht van een woud dat onverhinderd verdergroeit en harten inpalmt, en een blik die kwetsbaar maakt, zal ze het nog klaarspelen ook.

Bill Barberis

Bill Barberis

 • °1982
 • Bezield door impro sinds 2002
 • Speelde bij Belgische Improvisatie Liga van 2004 tot 2014
 • Improviseert ook bij Inspinazie (Leuven) en ‘Matchmakers’ (Brussel)
 • Studeerde Vertaalkunde, en nadien Drama aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen
 • Is freelance acteur

Hij is de lucht die vult wat leeg is. De verkoeling op een warme dag, de regen die op onze kleren plakt. Hij is de spanning en de liefde in de lucht. De wolken die, reizend over de aardbol, aanzwellen en uitregenen en veranderd weer terugkomen. De wind die de bomen beroert en fluitend de stad wakker maakt.

Hij is de zuurstof van onze verbeelding. De donder en bliksem (-de yin-yang-) van onze verhalende ziel. Hij is het neerdruppelen van gedachten, over improvisatie als levenswijze en dat alles verbeelding is.

Hij wil de wereld vooral begrijpen en via inzicht, humor en creativiteit de mens, het klimaat, filosofisch-verhalend aan het ademen brengen.

Met een ultiem vertrouwen in het moment en de onschuldige doortastendheid van een onweer, dat zweverig langs vele paden waait, zal het hem nog lukken ook.

Filip Leonard

Filip Leonard

 • °1983

 • Begeesterd door impro sinds 2001

 • Speelde bij Belgische Improvisatie Liga van 2001 tot 2014

 • Studeerde voor Industrieel Ingenieur, en nadien Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen
 • Bouwt windmolens

Hij is de stad van ons dagelijks bestaan. De beschaving in elk van ons. De natuurlijke impuls van de mens om patronen te herkennen en te maken, van structuur te houden en met doorgedreven logica en intelligentie de krachten van de natuur te bedwingen.

Hij is de ingenieur van onze verbeelding. En tegelijk bommenlegger onder al het bekende, onder de bewandelde paden, waarvan hij ongeziene snelwegen maakt. Hij is architect van verhalen en tegelijk metser van doortrapte, ratio-tartende humor. Vader van ironie en bouwheer van vriendschap.

Waar wind en woud schijnbaar willekeurig de aarde verrijken wil hij onwillekeurig en daadkrachtig nieuwe structuur brengen en de wereld verbeteren.

Met zijn ijzersterke passie voor menselijk gedrag en een stalen narratief inzicht, zal hij er nog in slagen ook.

de boterbrigade wit logo

Contacteer ons

De BoterBrigade.

E-mail: info(at)deboterbrigade.be

Wil je meer leren over improvisatietheater?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief